Energiecooperatie TopenTwel start lokale campagne ‘Zet ‘m op 60!’

Lokale energiecoöperatie in actie om huishoudens simpel energie en geld te laten besparen

TopenTwel, 4 maart.

Vandaag start de EnergieCooperatie TopenTwel in samenwerking met Urgenda om bewoners te vragen hun cv-ketel op 60 graden te zetten. “De meeste cv-ketels staan standaard veel te heet ingesteld. Door de temperatuur van het verwarmingswater naar 60 graden terug te brengen, werkt je ketel efficiënter. Zo bespaar je veel gas en daarmee energie en geld. Dat kan oplopen tot wel 60 euro per jaar.” EnergieCooperatie TopenTwel (ECTT) is een van de 60 energiecoöperaties die vandaag starten met deze landelijke actie.

Huishoudens die hun ketel lager zetten kunnen ook nog duurzame prijzen winnen.

ECTT is een van de ongeveer 600 energiecoöperaties in Nederland. Deze lokale initiatieven willen zich inzetten voor het opwekken van duurzame energie op zonder winstoogmerk of door het stimuleren van energiebesparing. Bijvoorbeeld door warmteterugwinning bij een nabijgelegen fabriek, of zonnepanelen op daken van kantoren.

Cv-ketel op 60 graden: efficiënter gebruik, effectieve besparing
Een cv-ketel staat vanuit de fabriek standaard afgesteld op 85 graden, veel heter dan voor de meeste huizen nodig is. Met een simpele handeling is de temperatuur van het verwarmingswater (dus niet het warme douche- of kraanwater!) makkelijk naar 60 graden te brengen. Op zetmop60.nl staan gratis korte en simpele instructiefilmpjes voor alle gangbare cv-ketels.
“Meestal is het niet meer dan een simpele draai aan de knop, waarmee je al gauw tientjes per jaar bespaart. Bovendien wordt je woning energiezuiniger, terwijl je comfort en warmte gelijk blijven. Een kleine moeite om iets goeds te doen voor het klimaat”.

Campagne
Voor de campagne Zet ‘m op 60! werkt ECTT samen met Urgenda. Doel van de campagne is de uitstoot van CO2 zoveel mogelijk terug te dringen. De campagne wordt onderschreven door vrijwel alle fabrikanten van cv-ketels. Zie campagnesite www.zetmop60.nl.
Huishoudens die meedoen aan de actie maken kans op duurzame prijzen; als hoofdprijs betaalt Urgenda een jaar lang de energierekening. Doet een huishouden via de energiecoöperatie mee aan de actie, dan maakt de energiecoöperatie zelf ook nog kans op 2.500 euro voor een initiatief voor duurzaam opgewekte energie in de buurt.